joi, 21 februarie 2008

bătrânul…cerşetor

In fiecare zi, când mă întorc de la munca, trec prin intersecţia de la Lizeanu si asta se întâmpla de câteva luni…….nu îmi aduc aminte sa fi fost o zi in care bătrânul cerşetor sa fi fost „absent de la locul lui de munca”, indiferent ca erau minus tzspe grade si ningea……
După cum ştiţi, si daca nu ştiţi, va zic io…….la intersecţia aia se lucrează la liniile de tramvai si întotdeauna este foarte aglomeraţie si deci am avut suficient timp sa-l analizez si sa-mi pun intrebari : DE CE a ajuns sa cerseasca?..... răspunsurile pe care mi le dau sunt simple supoziţii……poate a ajuns aşa din vina lui…..nu i-a plăcut sa muncească…..a furat…a făcut puşcărie……iar acu’ e prea bătrân sa mai muncească si nu are nici un venit…….poate ca are copii……care ca sa scape de el de acasă si sa le aducă si nişte bani, l-au trimis la cerşit…….poate ca e „profesionist”(varianta din filmul Filantropica)……poate ca a avut nevasta care a divorţat de el, o bătea si nu aducea nici un ban acasă, si l-a dat afara…….sau….si asta sincer mi se pare cea mai rea varianta…..a muncit toata viata, sa zicem ca pe şantier, a ieşit la pensie cu o pensie care mie nu mi-ar ajunge nici sa bag benzina ca sa ajung la munca…….ar fi o victima a sistemului.......sistem din care facem parte si noi……......... si ca el sunt foarte multi !
Am fost impresionat de cand l-am vazut prima data…..am fost impresionat de batranetea lui…..de barba alba….de bastonul de lemn…..de cum fuma o tigara in „pauza”….o savura….sunt si io fumator. Sincer……de când trec pe langa el…..abia ieri m-am indurat si i-am dat 5 ron si o ţigara…..si asta pt ca nu dau bani la cerşetori……nu îmi place sa-i vad la coltul străzii cu mana întinsa……ma gândesc ca daca nimeni nu le-ar mai da nimic nu ar cerşi…….am văzut destui care încearcă pe fata sa te pacaleasca…..îmi aduc aminte de unu’ care la 30 C stătea cu geaca de fâs pe el si cu o mana ascunsa sub geaca ca sa te facă sa crezi ca nu o are…..mana pe care a scos-o peste 5 minute …..ca sa duca la gura punga de aurolac.
Daca as da bani la toţi cerşetorii pe care-i întâlnesc pe drum, probabil as cheltui minim 10 ron pe zi……asta daca dau la fiecare 1 ron……
Întrebările mele legate de bătrânul cerşetor in mod sigur or sa ramana in acelaşi stadiu…..probabil ca nu o sa mă opresc niciodată sa-l întreb de ce a ajuns la coltu’ străzii (asta depinde de voi, vezi sondaj)……nu cred ca as avea cum sa-l ajut…….ci doar ca sa-mi satisfac curiozitatea?
Daca aveţi experienţe cu cerşetori de care aţi fost impresionaţi……sau dezgustaţi……sau daca ştiţi povestea unui cerşetor……

P.S Credeţi ca ar trebui sa aflu motivul pentru care bătrânul cerşeşte? (am facut un sondaj, il gasiti in partea dreapta a blogului)

2 comentarii:

Anonim spunea...

"batranul" ala de care zici tu, are 14 copii, numai ciori, jumate pe la puscarie, cerseste de 12 ani, n-a muncit un an din viata lui!! nu-i mai da nici un leu!! il cunosc de-o viata si pe el si pe restul neamului. Si ca un ultimul detaliu asa, pe toti ii cheama familia Gogorici!

Cristi spunea...

deci, prima mea supozitie a fost cat de cat adevarata , nici nu ma asteptam, sincer, la ceva bun. oricum nu am mai trecut pe acolo cam de atunci, si asa cum ziceam nu dau bani la cersetori, si cred ca atunci cand i-am dat lui a fost ultima oara....si era acum 4 ani ! :)