sâmbătă, 16 august 2008

din concediu

dupa ce s-a lasat asteptat....a venit !......CONCEDIUL ! :)........am renuntat la concertul Iron Maiden....pentru a nu pierde 3 zile, foarte importante, din concediu......asa ca am purces......sambata la prima ora, adik pe la 5, am plecat spre Mare....marea cea neagra.......in prealabil am facut rezervare la hotel....la Vadu....5 stele !.......si era cat p'aci sa gasim camera ocupata......si asta numai din cauza celor de la protv......care , iar , au facut reclama la plaja de la Vadu......si ca urmare.....plaja plina de ...... niste chestii care semanau a oameni......numai ca lasau in urma multe, multe gunoaie.....
in fine, a fost aglomeratie sambata si duminica pana pe la pranz.....cand au plecat chestiile alea de au lasat gunoaie in urma......apoi plaja a revenit la "normal"..... sa zicem.....
am citit, am facut baie, am mancat, am dormit, am facut plaja........si in cea ce ma priveste ordinea e cea enumerata.......marti am plecat spre casa.......drumul de intoarcere a fost ok....iar de cel de ducere.....nu vreau sa imi aduc aminte !

hotelu' de 5 stele......living, dormitor, terasa, piscina......
vecinii din dreapta
...din stanga
rasaritul (vazut de pe terasa) :)

bun.....a fost frumos la mare !
Revenim marti in capitala.......miercuri sedem acasa si rezolvam ceva chestii administrative....apoi joi dimineata, la ora 7, urma sa plecam spre ...Apuseni.... nu prea stiam exact.....punctul terminus....dar era in Apuseni.......
Se pare ca ziua de joi a fost cu ghinion.....in loc sa plecam la 7, am plecat la 9-10, asta ca trebuit sa facem o vizita pe la spitalul de urgenta.......la ora 8 nici macar nu stiam daca mai plecam.......plecarea depindea de S. ....si de ce ii recomanda doctorita de la urgenta........pe la 8.30 am aflat......asa ca am plecat !
Prima destinatie : Targu Jiu.....problema a fost ca, fetele erau cam adormite.....si la Pitesti am gresit drumul spre Targu Jiu......asa ca ne-am trezit la Dragasani....si de acolo am luat-o spre Targu Jiu......am facut noi un calcul si am cam ocolit cam 80-100 km.......ei ! acu' ce draq sa mai facem?.....asta e !...macar au fost peisaje faine !......asa ca ne-am pastrat optimismul la cote ridicate !
am ajuns in Targu Jiu......si de la intrearea in oras ne-a intampinat ....Coloana......Infinitului !


am ramas impresionat de parculetul in care era amplasata Coloana......totul verde.........foarte curat si foarte bine ingrijit.

Poarta Sarutului si Masa tacerii nu se afla in acelasi parc cu Coloana infinitului......ci in celalalt capat al orasului.....a fost usor de ajuns........si aici parcul foarte frumos, micut, curat.

Poarta Sarutului

Masa Tacerii

Jiul
Poarta Apelor de Tatsumi Sakai ("Brancusiana" 2002)
Cum se facuse de pranz, ne era foame .......asa ca S. a intrebat pe o tanti gardian unde putem manca in zona....dar sa nu fie nici restaurant de lux.....dar nici sa murim dupa ce mancam.......asa ca am ajuns, la recomandarile ei, la un fel de impinge-tava.......care era in interiorul pietii.......arata ca o cantina de pe vreamea lu'.....stiti voi.....si un pic mai rau ca o cantina studenteasca......dar ! mancam foarte bine .....mancarea foarta buna si suficient de multa, servirea .....rapida ! adica de la rapida in sus..........intro juma' de ora am mancat si felu'1 si 2 si cafea si suc ! iar pretul?....33ron, 3 persoane !.......i-am lasat bacsis ospataritei 5 ron......cred ca daca ma duc peste un an acolo ma tine minte ! oricum una peste alta ne-au placut oltenii.....argint viu nu alta !
Plecam din T.J......spre Petrosani - Deva - Brad - Valea Ariesului .........drumurile in zona.....foarte proaste....adik petec la petec....macar erau peticite...si nu erau gropi......Valea Jiului?.....frumos...dar o sosea mai ingusta ca pe acolo nu am vazut .......deja Valea Oltului mi se parea autostrada !
In final, pe la ora 20.30-21, ajungem pe Valea Ariesului......si cautam cazare......nu mai stiu exact , dar cred ca abia la 6-a pensiune am reusit sa gasim o camera.......asta a fost si momentul in care am constatat ca am uitat cortul acasa !
Ne-am cazat in satul Garda, la pensiunea "Cristina".....normal ca si asta era plina de frantzuji.....sa-mi bag p**a ! nici aici nu scap de ei !

Deci suntem in :
crasma din centru' satului
buey......motii astia.....au un timp al lor......pana iti aduceau ceva de mancare.......frate ! mai aveam un pic si muream pe scaun.......molcomi rau.......incet.....spre mai incet......da' chiar asa, ce era atata graba? .....pai....noua ne era foameeeeee !!!

In prima zi de sedere in Tara Motilor ne-am gandit sa vizitam ce e prin zona....asa ca am inceput cu Pestera Scarisoara.
Am plecat cu biclele....traseul de ducere spre pestera : drum forestier 18 km(fost , in vremuri de mult apuse , drum judetean, cica ! hahaha). Traseul de intoarcere 8 km numai de coborare.

la ducere...


Pestera Ionele




inca ne ducem....






Pestera Scarisoara
coborarea in pestera....


in pestera



drumul de intoarcere


Am facut in ziua aia 26 km......nu se merita sa urcati pe drumul de 8 km....e mult prea abrupt.
In ce priveste pestera Scarisoara....merita sa o vedeti.....cateva date : al doilea ghetar din Europa(primul e in Cehia), are adancimea stratului de gheata de 37 metri si nu stiu catamai volumul....daca vreti mai multe date cautati pe net.....
A doua zi in Tara Motilor am zis sa vizitam Pestera Ursilor. Aveam 2 posibilitati : se mergem cu masina cam 200 Km(dus-intors) sau sa facem traseu de picior....asa ca am plecat la picior......traseul a durat cam 4 ore la dus si 4 ore la intors.....aici bag si mancatul de ce se gaseste pe munte....plus cautatul de marcaj.....care in zonele deschise nu prea exista......oricum marcajele lasa de dorit in toata zona Apusenilor...

Groapa Ruginoasa

de pe traseu
zona de ... afine !!!



oricum sanatos nu cred ca era.....


ciudatenie

ne-a si plouat ...serios....dar nu conta....erau mure din belsug

Pestera Ursilor






Pestera ....foarte mare...impresionanta....dar a fost buluc de lume.....si asta tot datorita.....ia ghiciti !?....da....normal....protv-ul ! Ghidul a zis ca nu au mai avut asa multi vizitatori din '89 !!!
Noi am fost intrun grup cam de 100 de persoane !.....si erau 5 ghizi fiecare cu grupul lui......erau terminati !
Prietenul pe care l-am cunoscut la intoarcere.......
au facut curat.....au ras tot !
io.....ce? comentati ? imi era foame ! normal, NU!?
A 3-a zi am zis sa o lasam mai usor......deja ne resimteam un pic dupa zilele trecute.
Am plecat cu biclele spre Izbucul Tauz, Izbucul Coiba Mare si Pestera si ghetarul Vartop.......initial stiam ca avem de mers cam 10 km pe drum forestier pana in satul Casa de Piatra.......si au fost 13 km.....26 dus-intors.

La ducere.....

Izbucul Coiba Mare





Mergeam spre Pestera Vartop......am legat biclele in sat....de un leagan....era duminica in jur de 0ra 13....nu era nici tipenie de om .....



si am tot urcat noi pe marcaj .....cam 1 ora....traseul frumos, pitoresc , printre fanete ......liniste .....dar nu mai ajungeam la Pestera.......in final ne intalnim cu o mamaie....o intrebam de pestera......si? surpriza ......trecusem de ea.......mda.....nu era nici un indicator ...nimic !.......noi am mers dupa marcaj.......marcaj care de fapt mergea pana la niste fanete si atat.....ne-am intors cu mamaia......care ne-a zis ca pestera e incuiata ......iar cheile se afla la cei de la rezervatie........ca pana nu stiu cand cheile stateau la un nene care avea casa aproape de pestera , si daca vroiai sa vizitezi te duceai la nene, mergea cu tine deschidea, vizitai ......dar ca acum primaria din sat se cearta cu cei de la rezervatie pe cheie......asa ca nu am vazut nici macar intrarea in pestera.....
aici am facut un mic popas........


spre izbucul Tauz....



Izbucul Tauz
Are 87 de metri adancime si "face parte dintr-un complex de pesteri, cel mai ramificat de acest gen din Europa si tocmai din acest motiv speologii din intreaga lume exploreaza des zona. Izbucul este cel mai adanc din Romania si este cautat pentru scufundarile subacvatice"(citat de pe net).
Izbucul Coiba Mare (care este la altitudine mai mare) si Izbucul Tauz comunica intre ele...... intre ele fiind o distanta cam de 7 km.......cica au bagat niste coloranti in Coiba Mare si au ajuns la Tauz dupa 48 de ore !


spre somn...... :)

In a 4-a zi am plecat spre Cetatile Ponorului. Am mers cam 80 km cu masina, pana in Pietroasele si apoi pe drum forestier cam 25 de km si am ajuns aici .....in poiana lu' nu mai stiu cui....am lasat masina si am plecat sa facem turul cetatilor......

Molu' din poiana

am urcat pe la "balcoane"....










incepea coborarea spre avene



avena cu portalul de 73 de metri












Sincer, sper ca pozele descriu mai bine traseul decat as putea-o face eu......e impresionant ! Traseul nu este greu, este doar un pic dificil, dar peisajele sunt .........fara cuvinte ! merita sa mergeti sa vedeti cu ochii vostri !
Intoarcerea la masina .....fetele au un simpatizant foarte insistent.....le-a inghesuit in masina.....



Cum v-am mai zis....am uitat cortul acasa.....asa ca nu am putut ramane in Poiana.....asa ca am luat drumul de intoarcere, in cautarea unei pensiuni.....

La pensiunile din zona nu am gasit cazare...motivul? cand auzeau ca suntem romani nu mai aveau locuri......normal...erau unguri.......sa-i ***!
Am gasit cazare la o pensiune in Brad.......
Fantana de la pensiune.....
pestisorul
daca ajungeti pe la Brad va recomand Pensiunea Ana-Maria.....aveti grija insa la terasa.....pe mine m-au taxat o bere in plus !

De la Brad am plecat spre Deva....unde nu am avut nimic de vizitat.......
cetatea in renovare....

muzeul in renovare.......altceva nimic de vizitat !
tot Deva.....Decebal din parc

aa.... de astea is si pe la ei......
Si am ajuns si la Hunedoara .... normal ca trecusem de castel.....indicatoare lipsa ! oricum, ceva normal !
Castelul Huniazilor.....Corvinestilor.....sau cum vrei sa-i zici.....















Fantana din castel......care ! da! normal a fost facuta de trei turci.....si presupun ca stiti restul legendei....care e aceeasi si la Rasnov...si la alte castele ..... :)
dar aici am gasit si inscriptia.......sper ca stiti sa cititi ! :)


Plecaram de la Hunedoara spre Sibiu......cand eram la Deva l-am sunat pe B. ( care e din Deva) sa-l intreb ce e de vizitat in Deva......nu era nimic de vizitat ):.......dar mi-a zis ca la Simeria e un parc dendrologic foarte frumos.....ms. B. , altfel treceam prin Simeria ca vantu', normal ca nu exista nici un indicator din drumul european......dar o luati spre centru , pe soseaua principala si inainte de iesirea din oras....in curba, e intrarea in parculet......nu are decat 67 de hectare :)

ce gasiti ......



















ne-am mai oprit o tzara si la Miercurea Sibiului....



si in sfarsit am ajuns si la Sibiu........am uitat sa va zic.....la Sebes se asfalta........in plin sezon....nu erau decat 10 km de coloana ! ( pe sensul care venea din Sibiu)
La Sibiu am iesit la bere si pizza cu prietenii nostri......am constatat ca nu ne-am mai vazut de mult timp......desi vb in fiecare zi pe mess.....nu se compara cu conversatia fata in fata.......

Am facut in concediul asta 1131 de poze, am mers cu masina aproximativ 1400 km.....si am vazut o bucatica mica dar foarte frumoasa din tara noastra.....si mai avem incat atat de multe de vazut !!!

6 comentarii:

Unknown spunea...

Minunaaaaaaaaaaaaaat !
Bravo voua!

zalmoxa spunea...

Cristi, m-ai convins!
Tre' sa ne luam masina!
Foarte, foarte frumos!

delia spunea...

ciupitule....SUPERB! jos palaria..dar presupun ca stii ca data viitoare mergem si noi, nu?!!

Dedi spunea...

m-ai dat p spate! acum stiu ce imi trebuie: vointa, masina, cort, sac de adormit. aparat fot am si eu.

bestial!!!
bravo voua!

Dedi spunea...

foto, voiam sa zik . :)

Cristi spunea...

abia astept sa va vad pe munte !
cu vointa e mai greu ....dar facem rost ! :)